Udgivet i Skriv en kommentar

Kolik – hvad er det?

Oftest bliver kolik defineret som symptom på børn der græder meget, uden nogen umiddelbar grund eller årsag. Græder dit barn mindst 3 timer om dagen, 3 dage om ugen i minimum 3 uger, kan der være grund til at overveje om symptomerne er kolik. Kolik vil oftest starte indenfor de første 3 ugers levetid, og forsvinder som oftest i 3-4 måneders alderen. Få børn kan dog have kolik i længere tid.

Grådanfald vil være voldsomme og baby er utrøstelig. Selvom grådanfaldene kan variere, vil grædeture ofte være på et bestemt tidspunkt af dagen eller natten, og også ofte have et mønster. I alle tilfælde vil forældre og andre omsorgspersoner føle stor afmagt og endda vrede. Gråd kan også være en ‘ond cirkel’ der avler mere gråd, og det er den eneste måde for baby at kommunikere med dig og omverdenen på.

Se videoen nedenfor og se hvordan gråden kan afhjælpes og baby kan finde ro og tryghed:

Følgende årsager til kolik kan være:
– Smerte
– Overstimuleret baby
– Svært ved at komme af med afføring
– Svært ved at komme af med luft (bøvser og prutter)
– Sult
– Træthed og mangel på søvn
– Moderens kost (ved amning)

Søg altid læge hvis du har mistanke om at dit barn har kolik. Med god hjælp kan den bagvedliggende årsag findes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *